Selasa, 09 Agustus 2011

Rendang Kerang


BAHAN:
500 gram kerang hijau/dara tanpa kulit, rebus
1/2 lembar daun kunyit
3 lembar daun jeruk
1 tangkai serai, dimemarkan
1 potong asam
600 ml santan
50 gram kelapa, sangrai lalu haluskan sampai berminyak
garam secukupnya

BUMBU HALUS:
8 butir bawang merah
10 buah cabai merah
3 siung bawang putih
1 cm lengkuas
2 cm kunyit
1/2 cm jahe
garam secukupnya

CARA MEMBUAT:

Rebus santan bersama bumbu halus, daun jeruk, daun kunyit, dan serai sambil diaduk sampai mendidih. Tambahkan kerang. Rebus di atas api kecil sampai kuahnya berminyak.

Bubuhi garam, asam, dan kelapa parut. Aduk sampai kerang betul-betul kering.

Untuk 5 porsi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Arsip Blog